Mun bravuuri - Sitruuna-marenkipiirakka

Jokaisella pitäisi olla reseptipankissa edes yksi sellainen makea luottoresepti, joka onnistuu joka kerta ja on helppo tehdä. Minulla tämä on sitruuna-marenkipiirakka. Olen leiponut tätä herkkua niin useasta, että reseptikirja aukeaa aina tämän kohdalta automaattisesti! Piirakka valmistuu kokeneelta leipurilta alle tunnissa ja yleensä kaikki ainekset sitruunaa lukuun ottamatta löytyvät valmiiksi kaapista.

sitruuna-marenkitorttu

Tärkeintä kuitenkin on, että kirpeä sitruuna ja makea marenki rapealla pohjalla maistuu aina taivaalliselta!

Sitruuna-marenkipiirakka

Pohja
150 g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
vajaa 1 tl leivinjauhetta
1,5 rkl vettä

Sitruunatäyte
1,5 dl sokeria
2 dl vettä
1 dl sitruunanmehua
2,5 rkl maissitärkkelystä
5 keltuaista
50 g voita
0,5 rkl vanijasokeria
0,5 tl vaniljajauhetta

Marenki
5 valkuaista
ripaus suolaa
1,5 dl sokeria 

Vuoraa irtopohjavuoka, halkaisija 26-28 cm, leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoka korppujauhoilla.

Tee pohjan taikina. Sekoita käsin nyppien kuivat aineet huoneenlämpöiseen rasvaan. Lisää kylmää vettä varovasti ja puristele taikina tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. (Itse kaulin taikinan aina kahden leivinpaperin välissä n. 5 mm paksuiseksi ja viimeistelen painemalla sen vuokaan käsin). Taikina kannattaa painella kulmiin ohuesti, sillä muuten paksua taikinaa on vaikea syödä lusikalla. Nosta vuoka jääkaappiin n. 15 minuutiksi. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta piirakkapohjan päälle leivinpaperi ja n. 3 dl kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunin alatasolla 15 minuuttia. Ota leivinpaperi ja herneet pois ja jatka paistamista 5 minuuttia.

Pohjan tekeytyessä ja paistuessa tee täyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuun ottamatta. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten kunnes se sakenee ja kiehahtaa. Lisää paloiteltu voi ja vanijasokeri voimakkaasti vatkaten.

Tee marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kuivassa, puhtaassa kulhossa. Lisää ripaus suolaa, se tasoittaa makeutta ja auttaa vaahdon muodostumisessa. Lisää sokeria vähitellen pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja sitkeää.  

Kaada sitruunatäyte kypsän pohjan päälle. Levitä nuolijalla marenki täytteen päälle ja muotoile vaahto aaltoilevaksi. Kypsennä uunissa vielä 5-10 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Voit myös käyttää puhalluslamppua pinnan kypsentämiseen uunin sijaan.

Huom! Näin tehty marenki kutistuu ja siitä irtoaa nestettä kun piirakka seisoo huoneenlämmössä. Jos piirakan leipoo valmiiksi seuraavalle päivälle, kannattaa tehdä italialaista marenkia. 

Tarjoile jäähtynyt piiras vielä saman päivän aikana, nam!

Joko teiltä löytyy oma luottoresepti? Jakakaa ne täällä niin laitan ne testiin omassa keittiössäni ja kerron kuinka kävi :)


Translation:
My signature pastry, lemon meringue pie!



Tunnisteet: ,

St. Black : Mun bravuuri - Sitruuna-marenkipiirakka

1/24/2017

Mun bravuuri - Sitruuna-marenkipiirakka

Jokaisella pitäisi olla reseptipankissa edes yksi sellainen makea luottoresepti, joka onnistuu joka kerta ja on helppo tehdä. Minulla tämä on sitruuna-marenkipiirakka. Olen leiponut tätä herkkua niin useasta, että reseptikirja aukeaa aina tämän kohdalta automaattisesti! Piirakka valmistuu kokeneelta leipurilta alle tunnissa ja yleensä kaikki ainekset sitruunaa lukuun ottamatta löytyvät valmiiksi kaapista.

sitruuna-marenkitorttu

Tärkeintä kuitenkin on, että kirpeä sitruuna ja makea marenki rapealla pohjalla maistuu aina taivaalliselta!

Sitruuna-marenkipiirakka

Pohja
150 g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
vajaa 1 tl leivinjauhetta
1,5 rkl vettä

Sitruunatäyte
1,5 dl sokeria
2 dl vettä
1 dl sitruunanmehua
2,5 rkl maissitärkkelystä
5 keltuaista
50 g voita
0,5 rkl vanijasokeria
0,5 tl vaniljajauhetta

Marenki
5 valkuaista
ripaus suolaa
1,5 dl sokeria 

Vuoraa irtopohjavuoka, halkaisija 26-28 cm, leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoka korppujauhoilla.

Tee pohjan taikina. Sekoita käsin nyppien kuivat aineet huoneenlämpöiseen rasvaan. Lisää kylmää vettä varovasti ja puristele taikina tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. (Itse kaulin taikinan aina kahden leivinpaperin välissä n. 5 mm paksuiseksi ja viimeistelen painemalla sen vuokaan käsin). Taikina kannattaa painella kulmiin ohuesti, sillä muuten paksua taikinaa on vaikea syödä lusikalla. Nosta vuoka jääkaappiin n. 15 minuutiksi. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta piirakkapohjan päälle leivinpaperi ja n. 3 dl kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunin alatasolla 15 minuuttia. Ota leivinpaperi ja herneet pois ja jatka paistamista 5 minuuttia.

Pohjan tekeytyessä ja paistuessa tee täyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuun ottamatta. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten kunnes se sakenee ja kiehahtaa. Lisää paloiteltu voi ja vanijasokeri voimakkaasti vatkaten.

Tee marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kuivassa, puhtaassa kulhossa. Lisää ripaus suolaa, se tasoittaa makeutta ja auttaa vaahdon muodostumisessa. Lisää sokeria vähitellen pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja sitkeää.  

Kaada sitruunatäyte kypsän pohjan päälle. Levitä nuolijalla marenki täytteen päälle ja muotoile vaahto aaltoilevaksi. Kypsennä uunissa vielä 5-10 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Voit myös käyttää puhalluslamppua pinnan kypsentämiseen uunin sijaan.

Huom! Näin tehty marenki kutistuu ja siitä irtoaa nestettä kun piirakka seisoo huoneenlämmössä. Jos piirakan leipoo valmiiksi seuraavalle päivälle, kannattaa tehdä italialaista marenkia. 

Tarjoile jäähtynyt piiras vielä saman päivän aikana, nam!

Joko teiltä löytyy oma luottoresepti? Jakakaa ne täällä niin laitan ne testiin omassa keittiössäni ja kerron kuinka kävi :)


Translation:
My signature pastry, lemon meringue pie!



Tunnisteet: ,

5 kommenttia:

25. tammikuuta 2017 klo 13.40 , Blogger Marika kirjoitti...

Minkälainen on italialainen marenki?

 
25. tammikuuta 2017 klo 14.53 , Blogger Essi Raivio kirjoitti...

Hei, italialainen marenkin on sulatetulla sokerilla tehty: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2013/12/italialainen-marenki.html
Tämä "tavallinen" marenki on nopeampi ja huomattavasti helpompi (eikä tule palovammoja) ja siksi teen aina tämän :)

 
24. heinäkuuta 2017 klo 14.33 , Blogger Kristiina K kirjoitti...

Hei, oletko kokeillut tätä gluteenittomilla jauhoilla?

 
24. heinäkuuta 2017 klo 15.26 , Blogger Essi - St. Black kirjoitti...

Moikka! En ole mutta onnistuu varmasti hyvin koska tässä ei tarvita sitkoa. Tattarijauhoa menisi varmaan n. 3,5dl (3/4 vastaa desiä vehnäjauhoa).

 
2. elokuuta 2017 klo 15.55 , Blogger Kristiina K kirjoitti...

Kiitos. Täytyypä kokeilla

 

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu