Slider

Härkis bolognese ja rehellinen mielipide siitä

4/16/2017

HARKIS BOLOGNESE

Jo kuukausia takaperin tulin ensimmäisen kerran kokeilleeksi yhtä tämän hetken kuumimmista ruokatrendeistä; härkistä. Nyt vasta sain aikaiseksi kirjoittaa siitä, vaikka kuvat ovat majailleet muistikortilla jo ikuisuuden.

Suosin kasvisruokaa ja minulle on tärkeää syödä terveellisesti ja hyvin. En ole kuitenkaan ikinä varsinaisesti syttynyt näille eläintuotteiden korvikkeille kuten soija-mozzarellalle. Jos mielestäni kieltää itseltään juuston, niin sitten ei pitäisi syödä korvikettakaan, varsinkaan jos se ei edes maistu hyvälle. Onhan se tietenkin hyvä, että näitä kasvisversioita tuodaan eläinperäisten tuotteiden rinnalle korvaajaksi, mutta koska meillä ruokaympyrä ei koostu pelkästä naudasta ja kanasta, en ole kokenut edes tarvitsevani näitä tuotteita.

Mutta ei saa arvostella ennen kuin kokeilee, eikö? Päätin antaa härkikselle parhaat mahdolliset aseet kokeiluun ja testasin sitä yhteen vakioresepteistäni.

Härkis bolognese

1 paketti härkistä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
3 varsisellerin vartta
2 purkkia Mutti-tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 laakerinlehteä
2 tl kuivattua oreganoa
Tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarjoiluun parmesanraastetta

Hienonna sipulit ja kasvikset. Kuullota niitä runsaassa öljyssä miedolla lämmöllä ainankin 10 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja -pyre sekä kuivatut yrtit. Mausta kevyesti ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla tunnin verran. Lisää vettä tarvittaessa.

Kun kastike on valmista, lisää härkis ja anna kastikkeen kiehahtaa. Maista ja mausta. Viimeistele tuoreella basilikasilpulla. Tarjoile pastan ja parmesanraasteen kanssa.

Miltä se sitten maistui?

Teen usein tällä reseptillä perinteisen bolognesen, jauhelihan lisäksi käytän punaviiniä ja pekonia, ja kastikkeesta tulee aina todella maukasta. Nyt härkikseen tehtynä reseptistä ei saanut aivan kaikkia paukkuja irti. Lihan rasva tuo ruokaan ihan oman makunsa ja nyt se jäi selvästi puuttumaan. Lisäksi härkiksen jauhoinen koostumus ei tunnu suussa hyvältä ja soijamainen maku puskee väkisin läpi (vaikka tuote ei ole soijasta). Koko valtava kattila kyllä tyhjeni, mutta avomies toivoi, että jatkossa bolognese olisi jauhelihasta. 

Reseptiä voisi varmasti kehittää härkikselle sopivammaksi ja toki koostumukseenkin tottuisi. Luulen kuitenkin, että meidän osalta kokeilu jäi tähän. Meidän S-markettiin on viimein tullut myös nyhtökauraa, täytyy sekin ottaa pian testiin. Joku kertoikin sen olevan härkistä parempi vaihtoehto.

___

Translation:
Bolognese from "härkis", a Finnish broad bean product that designed to replace mince. 

2 kommenttia:

  1. Mä en oo kokeillut härkistä ja jokin siinä on, etten tiedä aionko ees... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tän kokeilun perusteella en voi kovin lämpimästi suositella, nyhtökaura sen sijaan oli ihan syötävää :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan